خودروهای پلاگین هیبرید (PHEV): عملکرد، تفاوت با هیبریدی و مزایای آن‌ها نسبت به خودروهای بنزینی​

با پیشرفت فناوری در صنعت خودرو، مدل‌های مختلفی از خودروهای کم‌مصرف و دوستدار محیط زیست معرفی شده‌اند. در این میان، خودروهای پلاگین هیبریدی (PHEV) به‌عنوان یک گزینه‌ی بهینه بین خودروهای بنزینی و الکتریکی مطرح هستند. اما این خودروها چگونه کار می‌کنند؟ چه تفاوتی با هیبریدی‌های معمولی دارند؟ و چرا نسبت به خودروهای بنزینی برتری دارند؟ در این مقاله به بررسی این موارد می‌پردازیم.

اکسل تیگو 8 پرو پلاگین هیبرید

عملکرد خودروهای پلاگین هیبرید (PHEV)

خودروهای پلاگین هیبرید ترکیبی از یک موتور درون‌سوز (بنزینی) و یک موتور الکتریکی هستند. اما تفاوت اصلی آن‌ها با هیبریدهای معمولی در این است که می‌توان آن‌ها را از طریق برق شهری شارژ کرد و مسافت‌های بیشتری را فقط با نیروی برق طی کنند.

مکانیزم عملکرد یک خودروی PHEV

1. شارژ باتری از طریق برق شهری: برخلاف هیبریدی‌های معمولی که فقط با ترمزگیری و موتور بنزینی شارژ می‌شوند، پلاگین هیبریدها قابلیت اتصال به برق و شارژ کامل باتری را دارند.

2. رانندگی تمام‌برقی (EV Mode): در صورت شارژ کامل، خودرو می‌تواند بسته به مدل، بین 30 تا 80 کیلومتر را تنها با نیروی الکتریکی طی کند، بدون استفاده از سوخت فسیلی. تیگو 8 پرو پلاگین هیبرید می‌تواند 140 کیلومتر بر ساعت را در حالت تمام برقی طی کند.

3. حالت هیبریدی (Hybrid Mode): هیبرید (هایبرید) در اصطلاح لغوی به معانی دوگانه، ترکیبی، دورگه و مخلوط است. این حالت در خودروهای برق و بنزین به این شکل است که به هنگام شروع حرکت، انرژی لازم از باتری تامین شده و تا سرعت حدود 25 کیلومتر بر ساعت ادامه دارد. در این سرعت‌ها، انرژی جنبشی خودرو از موتور درونسوز تامین شده و حتی مقداری از انرژی تولیدی آن می‎‌تواند جهت شارژ باتری مورد استفاده قرار گیرد. در سرعت‌های بالا و شتاب‌گیری‌های سریع، هر دو موتور درونسوز و الکتریکی وارد مدار شده‌ و انرژی لازم خودرو را تامین می‌نمایند.

4. بازیابی انرژی (Regenerative Braking): چنانچه خودرو به سیستم ترمز بازیاب انرژی مجهز باشد در هنگام ترمزگیری، انرژی جنبشی تبدیل به انرژی الکتریکی شده و این انرژی جهت شارژی باتری استفاده می‌شود.

شارژ باتری تیگو 8 پرو پلاگین هیبرید

مزایای خودروهای پلاگین هیبرید 

1. مصرف سوخت کمتر و کاهش هزینه‌ها

با امکان رانندگی تمام‌برقی در مسافت‌های کوتاه، مصرف سوخت در این خودروها به‌شدت کاهش می‌یابد. این موضوع باعث کاهش هزینه‌های سوخت در طولانی‌مدت می‌شود.

2. آلایندگی کمتر و دوستدار محیط‌زیست

PHEVها میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش داده و به بهبود کیفیت هوا کمک می‌کنند. در مقایسه با خودروهای بنزینی، این مدل‌ها CO2 کمتری تولید می‌کنند.

3. شتاب بهتر و عملکرد روان‌تر

به دلیل استفاده از موتور الکتریکی، خودروهای پلاگین هیبرید در لحظات اولیه‌ی حرکت، شتاب بهتری دارند و رانندگی آن‌ها نرم‌تر و بی‌صدا‌تر است.

4. امکان استفاده از برق خانگی

خودروهای تمام‌الکتریکی که هم اکنون در بازار ایران وجود دارند، نیاز به ایستگاه شارژ دارند، ولی پلاگین هیبریدها می‌توانند به راحتی از برق خانگی شارژ شوند.

5. عدم نگرانی از اتمام شارژ

یکی از مشکلات خودروهای برقی، محدودیت مسافت قابل پیمایش است. اما  خودروهای پلاگین هیبرید می‌توانند توسط خودشان شارژ شوند. شما می‌توانید میزان درصد شارژی که می‌خواهید باتری حفظ نماید را از طریق تنظیمات مدیریت باتری تعیین نمایید. اگر میزان شارژ باتری کمتر از آنچه شما تنظیم کرده‌اید باشد، باتری در حین رانندگی شما شارژ می‌شود. اگرچه بهتر است آن را هر روز به وسیله شارژر دیواری یا شارژر قابل حمل شارژ نمایید. زیرا این مسئله برای سلامت باتری بهتر است و می‌توان مدت زمان طولانی‌تری از باتری استفاده کرد.

معایب خودروهای پلاگین هیبرید 

1. قیمت بالای باطری

با امکان رانندگی تمام‌برقی در مسافت‌های کوتاه، مصرف سوخت در این خودروها به‌شدت کاهش می‌یابد. این موضوع باعث کاهش هزینه‌های سوخت در طولانی‌مدت می‌شود.

شرکت مدیران خودرو برای باتری محصولات پلاگین هیبرید،  7 سال یا 200000 کیلومتر گارانتی در نظر گرفته است، بنابراین هر اتفاقی بیافتد، شما به این زودی باتری خود را تعوض نخواهید کرد. همچنین قیمت باتری ما رد نمایندگی‌ها با بازار یکسان است و در قیمت بالاتری قرار ندارد.

2. عدم لاستیک زاپاس

از آنجایی که ساختار خودروهای پلاگین هیبریدی و بنزینی متفاوت است، باتری مقداری از فضا را اشغال می‌کند. بنابراین فضای مورد نیاز برای تایر زاپاس وجود ندارد. با این حال، مدیران خودرو  اسپری پنچرگیری لاستیک را ارائه می دهد، بنابراین نیازی به نگرانی در مورد لاستیک زاپاس نیست.

2. عدم رانندگی روی حالت تمام بنزینی

در این خودروها نمی‌توان از موتور بنزینی به تنهایی برای رانندگی استفاده کرد . البته، شرکت مدیران خودرو در آینده، توسعه یک حالت جدید را در نظر خواهد گرفت که صرفاً به موتور بنزینی برای تامین نیرو متکی باشد.

تیگو ۷ پلاگین هیبرید و تیگو ۸ پلاگین هیبرید دو نمونه از خودرو های پیشرفته پلاگین هیبریدی مدیران خودرو (فونیکس) هستند که با بهره‌ گیری از این فناوری می ‌توانند هم به صورت الکتریکی و هم با استفاده از هر دو موتور حرکت کنند. این خودرو ها به دلیل داشتن باتری‌ های بزرگتر و قابلیت شارژ با برق شهری، مصرف سوخت کمتری دارند و به کاهش آلودگی کمک می‌ کنند.

هیچ دیدگاهی ثبت نشده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *